Okul Aile Birliği Nedir, Ne Demektir?
Çocuklar ilk eğitimlerini ailede almaktadırlar. Akabinde anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise derken eğitimleri erişkin bir birey haline kadar devam eder. Ancak bu süreçte okul ile aile arasındaki iletişim oldukça önemlidir. Fakat çoğu durumda veliler öğrencilerden, okul da velilerden habersiz bir şekilde olmalarından yani iletişim kopukluğu yaşamalarından dolayı öğrencinin eğitimi istenilen düzeyde olmayabilir. Milli Eğitim Bakanlığı bu durumun önüne geçmek maksadıyla ve okul ile aile arasındaki koordinasyonu sağlamak amacıyla okul aile birliğini oluşturmuştur. Peki okul aile birliği ne iş yapar, kuruluş amacı nedir.?
Okul Aile Birliğinin Görevleri Nelerdir?
Okul aile birliğini en temel amacı aile, veli ve öğretmenler arasında iletişimi sağlamaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için okul aile birliği üyeleri çeşitli dönemlerde toplantılar yapmaktadırlar. Bu toplantılarda madde imkanı olmayan öğrencilere destek verilmesi, eğitimde fırsat eşitsizliğinin giderilmesi, genel sorunlar gündeme alınır ve çözüm yolları tartışılır. Ayrıca çeşitli etkinlik düzenlenmesi adına teklifler de yapılır. Bu etkinlikler sayesinde de çocukların gelişimleri daha iyi bir noktada devam eder.
Okul aile birliğinin görevlerinden bir somut örnek verelim. Geçtiğimiz senelerde MEB, okullarda serbest kıyafet uygulamasına geçilip geçilmemesi durumunu tartışıyordu. Daha sonra bu kararı okul aile birliğine verdi. Bu sayede de okul aile birliği kendi okullarında sivil kıyafet uygulamasının mı yoksa forma uygulamasının mı geçerli olacağına karar verdi. Bunun dışında madde madde görevleri aşağıda belirtilmiştir.
Okul Aile Birliği Ne Zaman Toplanır?
Okul aile birliği toplantıları ayda bir gerçekleştirilmektedir. Her ay okulca belirlenen bir günde okul aile birliği toplantıları yapılmaktadır. Denetleme kurulu ise 6 ayda bir toplanır.
Okul Aile Birliği'ne Nasıl Üye Olunur?
Okul aile birliğine üyelik gönüllülük esasına dayanmaktadır. Ancak okul yöneticileri, öğretmenler, veliler ve on sekiz yaşını geçmiş kursiyerler tabii üyedir. Bu üyelik süreci okul ile ilişik kesilen süreye kadar devam etmektedir.
Okul Aile Birliği Gelir-Gider İşlemleri Nasıl Yürütülür?
Okul Aile Birliği gelirlerini gönüllü veli bağışları, hayırsever bağışları, kantin kira geliri, atık kağıt vb. geri dönüşüm gelirleri ile kermes vb sosyal etkinlik gelirleri oluşturur. Tüm gelirler Okul Aile Birliği Yönetimi kontrolünde makbuz karşılığı teslim alınıp, Milli Eğitim Bakanlığına ait TEFBİS Sistemine kaydedilir. Yine bağışçılar tarafından doğrudan Okul Aile Birliğine ait banka hesabına yapılan bağışlarda TEFBİS Sistemine kaydedilerek makbuz düzenlenir.
Bankadan para çekme yetkisi veliler arasından oylama ile seçilen Yönetim Kurulu tarafından belirlenen Okul Aile Birliği Başkanı, Yardımcısı ve Muhasip Üyeye aittir. Onlarda Okul Müdürünün onayı ve ikili imza ile para çekebilir. Çekilen tüm paraların karşılığı TEFBİS Sistemine fatura ya da gider makbuzları ile kaydedilir.
Okul Aile Birliği giderleri büyük ölçüde yukarıda izah edilmiştir. Yapılacak tüm parçamalar Yönetim Kurulunun ya da Okul Müdürünün teklifi ile karara bağlanarak yapılmaktadır. Düzenli olarak bakanlık müfettişleri ve Okul Aile Birliği Denetim Kurulu tarafından denetlenmektedir. Genel Kurullarda da ibra edilmektedir.
Okul Aile Birliği Üyeleri ve Başkanı Maaş Alır Mı?
Okul aile birliği üyeleri ve seçilen başkan herhangi bir maaş veya ek ücret almamaktadır. Okul aile birliği öncelikle okul ile veli arasındaki kopukluğu gidermek amacıyla toplanır ve herhangi bir gelir kaygısı bulunmaz.
Bu yazımızda okul aile birliği toplantısı nedir, amacı nedir, ne zaman nasıl nerede hangi tarihte yapılır gibi okul aile birliği hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
Okul Aile Birliği Yönetmeliği:
meb_iys_dosyalar/06/22/711637/dosyalar/2021_11/03091552_OAB-YONETMELIK.pdf